Dieta nuo pirmadienio. Pirma mintis – grikiai

pagal | 2022 2 lapkričio

Ar žinote, jog Lietuvoje viena populiariausių dietų yra grikių? Visi, kurie nori greitai atsikratyti poros papildomų kilogramų visada prisimeną šią klasikinę mono dietą. Tačiau į grikius ne vien dėl dietos verta atsižvelgti. Grikiai maistine verte yra įspūdingi ir naudingi sveikatai, todėl nepersistenkite su dietomis, o tiesiog įtraukite grikius į savo mitybą.

Kodėl verta valgyti grikius?

Lyginant maistinę vertę,grikiai yra vieni naudingiausių organizmui lyginant su kitomis grūdinėmis kultūromis. Grikių pagrindas – angliavandeniai, baltymai, įvairūs mineralai bei grikiai gausūs antioksidantų.

Grikiuose taip pat daug skaidulų, o ties kas domisi sveika mityba tikrai žino, kaip svarbu praturtinti savo mitybos racioną skaidulų turinčiu maistu. Ląsteliena, kuri realiai nėra virškinama yra skirta storosios žarnos sveikatai ir organizmo valymui. Skaidulos yra grikio lukšte.

Grikiuose yra nemažai baltymų, o jie veiksmingai mažina cholesterolio kiekį kraujyje, slopina tulžies akmenų susidarymą ir mažina gaubtinės žarnos vėžio riziką . Grikiai yra produktas be glitimo, todėl tinka žmonėms, netoleruojantiems glitimo.

Taigi, maistinė vertė ir grikių sudėtis iš tiesų nuteikia maloniai. Štai keletas grikių suteikiamos naudos organizmui faktų:

  • Grikiai kontroliuoja cukraus kiekį kraujyje, neleidžia išsivystyti antro tipo cukriniam diabetui.
  • Grikiai yra geras skaidulų šaltinis, turi mažą ir vidutinį glikemijos indeksą, tinka valgyti daugumai žmonių sergančių 2 tipo cukriniu diabetu.
  • Grikių sudėtyje yra daug širdžiai naudingų junginių, tad grikių valgymas gali pagerinti širdies sveikatą.
  • Grikių antioksidantas vadinamas rutinu, sumažina tikimybę krešulių susidarymui, mažina uždegimus bei kraujospūdį.

Kaip valgyti grikius?

Kaip jau supratote, grikiai yra sveikas maistas ir jų reikėtų valgyti daugiau. Tačiau ką daryti, kai valgę grikius tik dietos metu, juos įsivaizduojate tik sausus ir beskonio? Rekomenduojame pamiršti tokią nuostatą ir pabandyti iš naujo prisijaukinti grikius.

Išbandykite grikius pusryčiams kaip košę – pavirkite labiau, jog jie sukristų bei pagardinkite vaisiais, uogomis, uogiene, įmaišykite granolos.

Pakeiskite grikiais garnyrus. Kad grikiai nebūtų nuobodus garnyras, įmaišykite į juos pjaustytų daržovių, pavyzdžiui paprikų, morkyčių ar žirnelių.